Syrefast stål

Syrefast stål i mange forskellige former - herunder både stålplader, stålrør, fladstål, rundstål, halvrundstål, IPE-bjælker, firkantstål, u-profiler og vinkelstål. 

Syrefast stål er baseret på rustfrit stål, hvilket er en bred betegnelse for stål, der indeholder mindst 12% chrom. Cromindholdet på de minimum 12% er også gældende for syrefast stål, men her er der yderligere tilsat mindst 2% af grundstoffet molybdæn (Mo). Legeringen med de mindst 2% af moloybdæn gør, at syrefast stål har en endnu større korrosionsbestandighed sammenlignet med almindeligt rustfrit stål. Derfor er syrefast stål særligt anvendeligt til steder, hvor stålet kan komme i kontakt med syre- eller saltindholdig væske - f.eks. fra træer eller saltvand.

Læs mere

Syrefast stål

Inden for syrefast stål findes der en bred gruppe af stålprodukter til mange formål, der kun har det tilfælles at de er udformet i en ståltype, der kan klassificeres som værende syrefast.


Hvad er syrefast stål

Begrebet syrefast stål er en ret bred betegnelse, som i praksis dækker alt rustfrit stål med mindst 2 % molybdæn (Mo). Derudover er der ret frit slag med hensyn til andre legeringselementer, og det giver naturligvis begrebet ”syrefaste stål” en ret upræcis betydning. Heldigvis har tiden indsnævret gruppen en del, og i dag bruges begrebet ”syrefast” hovedsageligt om de austenitiske ståltyper med højt nikkel-indhold, der er rustfri stål af AISI 316-klassen – det vil sige stål med typisk med 2,0-3,0% Mo.
Selv indenfor den ellers ret begrænsede gruppe af 316-stål er der faktisk flere variationer, og det meste af disse variationer skyldes forskel i netop Mo-indholdet. Indenfor 316-klassen tillades normalt mellem 2,0 og 3,0 % Mo, og denne forskel synes måske ret lille. Ser man derimod relativt på sagerne, har stål med 3,0 Mo faktisk 50 % mere Mo end et stål med kun 2,0 %, og pludselig synes forskellene mellem typerne meget større.
Netop indholdet af Mo er i øvrigt den direkte årsag til, at EN-systemet er langt bedre til at beskrive de syrefaste stål end det gamle (forældede) AISI-system. Mens AISI 316(L) foreskriver 2,0-3,0 % Mo, bliver intervallet i EN-systemet skåret over i to mindre intervaller. Det laveste (og mest almindelige) interval specificerer 2.0-2,5 % (fx EN 1.4401, 4404 og 4571), mens det højere kræver 2,5-3,0 % (fx 4432, 4435 og 4436).

Hvad er forskellen på rustfrit og syrefast stål?

Syrefast stål er altid rustfrit stål, men rustfrit stål er ikke altid syrefast stål. Det skyldes syrefast stål er rustfrit stål, som blot er tilsat yderligere legeringsstoffer i form af molybdæn indholdet på 2-3%.
Rustfrit stål har som udgangspunkt et minimumsindhold af chrom på 12%, og er der derudover tilsat mindst 2% molybdæn, så er kan stålet også betegnes som syrefast. Almindeligt rustfrit stål tilhører AISI 304-klassen, der svarer til EN 1.4301 standarden i det nye system, mens syrefast tilhører AISI 316-klassen, som beskrevet ovenover.
Ved skruer, gevindstænger og andre stålprodukter anvendes ofte betegnelserne A2 og A4 om henholdsvis rustfrit og syrefast stål. De to betegnelser svarer ligeledes til AISI 304 (EN 1.4301) og AISI 316 (EN 1.4401).

Hvor anvendes syrefast stål

Syrefast stål anvendes typisk i konstruktioner og sammenhænge, hvor almindeligt rustfrit stål ville ruste grundet denne type ståls manglede modstandsdygtighed over for saltholdige og syrlige væsker. Det kan være nær havet, ombord på både og skibe eller på steder der udsættes for kemiske forbindelser og syrer. Her giver legering med molybdæn stålet tilstrækkelig modstandsdygtighed mod korrosion.

Køb syrefast stål til billige priser på StålXperten.dk

Køb syrefast stål til fastelave priser her på StålXperten.dk. Vi leverer et stort udvalg syrefast stål og mange andre typer stål og stålprodukter, som armering, stålrør, stålbjælker, metalplader, stangstål og meget mere. Uanset om du handler som privatperson eller virksomhed, er du velkommen til at købe dit syrefaste stål hos os.