Vinkelstål

Vinkelstål uligesidet og ligesidet i stålkvalitet S235JR eller S275JR. Vinkelstålet fås i sort stål, galvasnieret, rustfrit eller syrefast vinkelstål i mange dimensioner. Leveres i længder af 6 meter.

Læs mere

Vinkeljern

Sammenligner man vinkeljern med træ, så har vinkeljern en meget højere styrke og bedre deformerbarhed, hvilket gør vinkeljern særligt anvendeligt som materiale i konstruktioner. Ved at anvende vinkeljern i stedet for træ kan man derfor bygge slankere konstruktioner med vinkeljernet, som ovenikøbet også er mere holdbare.

Ser man på et billede af et vinkeljern, så ser man også hurtigt, hvorfra vinkelstålet har fået dets navn. Vinkeljernet er nemlig bukket ned midt langs profilen i en 90° vinkel. Alt vinkelstål er bukket i 90°, men det har ikke alt sammen lige lange sider. Her hos StålXperten forhandler vi vinkeljern ligesidet og uligesidet. På ligesidet vinkestål er begge sider lige lange, mens den ene side er længere end den anden på uligesidet vinkelstål.

Hos StålXperten finder du vinkeljern ligesidet fra 15x15 mm og helt op til 200x200 mm. Uligesidet vinkeljern kommer derimod i størrelser fra 20x10 mm til 100x200 mm, hvor vores mest populære varer er vinkeljern 40x40 mm og vinkeljern 30x30 mm. Alle vores vinkeljern fås fra 3 mm i tykkelsen og op.

Så hvis du skal bruge vinkelstål, så finder du det lige her hos os. Hos StålXperten har vi nemlig galvaniseret vinkelstål, rustfri vinkelstål, syrefast vinkelstål og vinkelstål sort.

 

Hvilken type vinkeljern skal jeg bruge?

Vinkelstål kan bruges til mange formål, og egner sig godt til konstruktionsmæssige formål, da vinkelstål har en stor styrke mod bøjning. Den store styrke skyldes stålets opbygning med to sider, der modvirker at stålet kan bøjes nogen retning. Derfor anvendes vinkelstål typisk til opbygning af rammer, underlag under gangbroer og større gulvriste og mange lignende konstruktioner, hvor vinkelstålets form og styrke udnyttes.

Vinkelstål kan anvendes både ude og inde, men det er værd at overveje hvilken type vinkelstål, der egner sig bedst til det pågældende formål. Især hvis vinkelstålet har en bærende funktion, og du vil være sikker på, at bærevnen med tiden ikke forringes på grund af rust.

Sort vinkelstål vil nemlig ruste med tiden, hvis det anvendes udendørs, og derfor egner det sig hovedsageligt til brug indendørs eller under beskyttede forhold udendørs. Sort vinkelstål kan dog også males med maling til metal, hvorved det beskyttes mod rust. Det er dog værd at vide, at selvom du bruger vinkeljern i sortstål indendørs, så skal det stadig beskyttes med en maling eller primer, eftersom vinkeljern i sortstål godt kan ruste selv i beskyttede forhold indenfor.

 

Syrefast, rustfrit eller galvaniseret vinkeljern

Skal du bruge dit vinkelstål udenfor, så egner galvaniseret vinkelstål sig bedre, da overfladebehandlingen med galvanisering beskytter stålet mod rust. Det er den samme behandling, som anvendes på vejskilte, rækværk og lignende, som dagligt udsættes for vejr og vind. Du kan derfor være helt tryg ved at anvende galvaniseret vinkeljern til dine udendørs projekter.

Galvanisering er imidlertid kun en overfladebehandling, og den brydes, hvis du skærer flere steder i vinkelstålet. I de tilfælde vil syrefast eller rustfri vinkeljern egne sig bedre, for her er der nemlig ikke tale om en overfladebehandling, men om en anden type stål, der er tilsat forskellige legeringer, som gør stålet rustfrit eller syrefast hele vejen igennem. Rustfri vinkeljern er som udgangspunkt modstandsdygtigt over for vand, men ikke syreholdige væsker som saltvand, saltsyre og lignende. Skal du bruge vinkelstål i nærheden af havet eller et sted, hvor der arbejdes med syreholdige væsker, så skal du i stedet vælge syrefast stål.

Syrefast vinkeljern kan være en bred kategori, fordi der ikke er nogle faste betegnelser for, hvornår et vinkeljern er rigtigt ”syrefast”. Det eneste officielle krav er, at vinkeljernet skal indeholde 2% molybdæn. Syrefast vinkeljern er baseret på rustfri vinkeljern, der ligesom syrefast vinkeljern er en bred kategori med mindst 12% krom. Hvor galvaniseret stål har fået en overflade rundt om vinkeljernet, så er syrefast og rustfri vinkeljern beskyttende hele vejen gennem stålet.

 

Vinkeljern – Effektive behandlinger

Ligesom alt andet stål kan vinkeljern også ruste, og derfor anbefaler vi at bruge en maling eller primer ved indendørsbrug ved sortstål i stålkvaliteten S235JR/S275JE. Ved udendørsbrug er det stort set nødvendigt, at anskaffe rustfri vinkeljern eller få dit vinkeljern galvaniseret for at vinkelstålet skal have en chance for at undgå at ruste i vind og vejr. Hertil foreslår vi især en varmgalvanisering af stålet, så vinkeljernet kan beholde dets stærke kvaliteter uden at ruste.

Vinkelstål kan behandles med maling, og dermed få lige den farve, som du ønsker, vinkeljernet skal have. Når man maler jern og metal, som for eksempel vinkelstål, skal vinkeljernet først rengøres, da der kan sidde rester af olie og lignende fra produktionen. Herefter grundes metallet med en særlig grunder til metal, hvorefter malingen i den ønskede farve påføres vinkeljernet.

 

Få billigt vinkeljern hos StålXperten!  

Vinkelstål leveres i længder af 6 meter, men kan nemt skæres i mindre stykker med en vinkelsliber. Det sorte vinkelstål kan svejses med en almindelig CO2 svejser, mens rustfrit og syrefast stål skal svejses med TIG (tungsten Inaktiv Gas) svejsning, hvor rustfrit tilsatsmateriale anvendes.

Køb vinkelstål, og alt hvad du skal bruge til dit næste byggeprojekt her på StålXperten.dk og få leveret i løbet af få dage.

Her hos StålXperten finder du alt mellem stålbjælker, aluminium, kobber, messing, bronze, samt værktøj og maling til bearbejdning og behandling af stål og metal.