U-Profiler

U-stål eller U-profiler i koldformet, vartmvalset og galvaniseret eller rustfrit stål. Profilerne er udført i stålkvalitet S235JR og findes i mange forskellige dimensioner.

Læs mere

Stålprofiler til lave priser hos StålXperten

Hos StålXperten finder du alt i stål, som armering, stålrør, fladstål, stålbjælker og plader. Vi er eksperter i stål og tilbyder et stort udvalg af stålprofiler i mange dimensioner til lave priser. Vi sælger ubehandlede og galvaniserede u-profiler til både private og erhvervskunder og leverer til alle brofaste adresser i Danmark.

 

U-profiler i stål

En u-profil er ligesom mange andre stålprodukter, som eksempelvis H-bjælker og I-bjælker, navngivet efter sin profil, der ligner bogstavet U. Profilerne kaldes ofte også for u jern, eller profiljern. Selv om de ofte kaldes noget med jern, er der stort set altid tale om stål profiler, når man taler om u jern eller profiljern. Stål er jern, som er tilsat eksempelvis kulstof, hvilket giver jernet en større styrke.

U-profilerne kan fås i flere stålkvaliteter og opnår deres form og dimensioner på forskellige måder, som har betydning for deres styrke og korrosionsbestandig. Varmvalsede profiljern er fremstillet ved at stålet opvarmes og kører gennem valser, som giver stålet formen og dimensioner som den færdige u profil skal have. Varmvalsede U-profiler er en billig løsning, hvis du skal bruge en U-profil, hvor der ikke er særlige krav til overflades udseende eller korrosionsbestandighed.

Koldformede u profiler er derimod ikke opvarmet og valsede, men er i stedet bukket af stålplader ved stuetemperatur. Det gør det muligt at producere profiljern i et tyndere materiale, og U-profilerne har samtidig en finere overflade og bedre mekaniske egenskaber end varmvalset stål.

Både varmvalsede og koldformede profiljern er udført i stålkvalitet S235, der betegner ikke-legeret konstruktionsstål med en minimumsstyrke på 235 MPa. Stålkvalitet S235 er den mest almindeligt anvendte stålkvalitet i Danmark til U-profiler, stålbjælker og andre stålprodukter, som bruger til konstruktionsmæssige formål.

 

U profil i galvaniseret stål

stålprofiler som U-profiler og andre typer stål fås ofte også i galvaniseret stål. Her er der tale om en overfladebehandling, hvor der lægges et tyndt lag zink på stålet. Det rå stål har dårlige egenskaber med hensyn til korrosion, og her giver det tynde zinklag en beskyttelse mod rust, som stålet ellers ikke ville have. Når zinken udsættes for luftens ilt dannes der zinkoxid og når zinkoxiden udsættes for regn og CO2 i luften dannes der zinkkarbonat, der kendes som en mat patina på zinken. Laget af zinkkarbonat er utrolig stærkt og uopløselig i vand, og giver dermed en utrolig god beskyttelse for stålet nedenunder laget. Derfor skal du vælge en galvaniseret U-profil, hvis den skal bruges udendørs, hvor den udsættes for regn og fugtig luft.

Profiljern i rustfrit stål er ikke overfladebehandlet, men i stedt udført i rustfrit stål, der er en legering af stål og minimum 12% chrom og eventuelt andre grundstoffer, som tilføjer stålet forskellige mekaniske og korrosionsmæssige egenskaber. U-profiler i rustfrit stål kan være en fordel at anvende, hvis der skal skære i profiljernet, hvorved overfladebehandlingen brydes og stålet kan ruste. Rustfrie stålprofiler kan også bruges, hvis profiler skal være synlige og man ikke ønsker den matte, patinerede overflade, som de galvaniserede U-profiler har, men i stedet vil have en U-profil, som bevarer en blank og flot overflade.

Skal stålprofilerne anvendes til konstruktionsmæssige formål, hvor de har en bærende funktion, bør du rådføre dig med en ingeniør eller bygningskonstruktør, som kan hjælpe med rådgivning og dimensioner på profiljern til dit byggeri.

Har du andre spørgsmål til dit køb, så kontakt os på telefon 73 55 10 20 eller via vores kontaktformular.