Stålbjælker

HEB stålbjælker, jernbjælker i almindelig og galvaniseret stål. Dimensionerne er 10-32 cm i bredde og tykkelse, længden på de almindelige stålbjælker er i ønsket længde, mens galvaniseret og rustfri bjælker er i faste længder.

IPE bjælker findes i dimensionerne 100x55 mm, 120x64 mm, 140x73 mm, 160x82 mm, 180x91 mm, 200x100 mm, 220x110 mm, 240x120 mm, 270x135 mm og 300x150 mm og leveres i ønsket længde.

Priser excl. skærringstillæg. For beregning af bjælkers størrelser og bæreevne, skal der kontaktes en ingeniør eller bygningskonstruktør

Læs mere

Stålbjælker

Stålbjælker eller HEB, HEA, IPE og UPE bjælker, alt efter hvilken profil de har, er jernbjælker som typisk bruges til konstruktionsmæssige formål. Stålbjælker kaldes i daglig tale ofte bare H-bjælker, I-bjælker eller U-bjælker, fordi de har samme form som disse bogstaver. Nogle gange omtales de også som ståldrager eller jernbjælker. Selv om de til tider omtales som i-jernbjælker eller h-jernbjælker, så er der altid tale om stålbjælker, hvor jernet er tilsat blandt andet kulstof, som giver et metal med større styrke. Stålbjælker har stor styrke, som de får gennem deres særlige form, hvor to såkaldte flanger danner en flad bund og top, mens den såkaldte krop forbinder de to flanger og giver stålbjælken styrke til at bære en stor vægt uden at flangerne kan bøje. 

 

Stålbjælker til byggeri og konstruktionsmæssige formål

Stål er ikke bare stål, men et spørgsmål om stålkvalitet. I Danmark er den almindeligt anvendte stålkvalitet, der anvendes til stålbjælker, den såkaldte kvalitet S235, hvilket også er den kvalitet som vores stålbjælker leveres i.
S235 er en standard for såkaldt ikke-legeret strukturelt stål, og har en specificeret minimumsstyrke på 235MPa. Det betyder, at der er tale om rent stål uden tilsætning af yderligere grundstoffer og, at der er tale om stål, der egner sig til konstruktionsmæssig anvendelse. I landene omkring os anvendes også stålkvaliteten S355, der har en endnu højere styrke og derfor også egner sig til anvendelse under endnu mere krævende forhold som eksempelvis boreplatforme. Til anvendelse som strukturelt stål i mere almindelige bebyggelser, har stålkvalitet S235 dog rigelig styrke, så længe stålbjælken er korrekt dimensioneret.

Stålbjælker anvendes ofte til understøtning af terrændæk og etageadskillelser. Skal man fjerne en bærende væg i et hus eller anden bygning, så kan en stålbjælke anvendes til at understøtte vægten, som tidligere var båret af væggen. Her har stålbjælker en stor fordel i forhold til limtræsbjælker, da de har en højere styrke, men samtidig er mere kompakte. Deres kompakte form gør, at de lettere kan skjules bag et loft eller en beklædning med eksempelvis gips.
I forhold til limtræsbjælker kan stålbjælker derfor være med til at skabe en større rumlighed, hvor loftet ikke brydes af kraftige træbjælker, som stikker ned. Samtidig er stålbjælker også mere modstandsdygtige over for fugt og egner sig derfor i højere grad end limtræsbjælker til anvendelse udendørs.

 

Stort udvalg af stålbjælker

Vores udvalg af stålbjælker inkluderer både almindelige, galvaniserede og rustfri HEB, HEAIPE og UPE bjælker. Bjælkerne fås i mange forskellige dimensioner og i både faste længder og med mulighed for tilskæring i specifikke længder. Du kan se under de forskellige kategorier om stålbjælkerne leveres enten tilskåret efter mål eller i faste mål. Har du brug for stålbjælker, som er skåret til efter mål, men kun findes her på siden i faste mål, så udfyld en prisforespørgsel – så vil vi sende en mail med en pris på lige netop den stålbjælke du har brug for. 

Hvis du skal bruge stålbjælker til særlige konstruktionsmæssige forhold, hvor de udsættes for stor belastning eller hvor de har en kritisk rolle i bygningens konstruktion, så bør du kontakte en ingeniør eller en bygningskonstruktør, inden du bestiller. Ingeniører og bygningskonstruktører har den nødvendige viden og faglighed til at beregne hvilke dimensioner din stålbjælker bør have.

Er du i tvivl, så er du også velkommen til at kontakte StålXperten og få råd og vejledning. Vi kan dog ikke udføre ingeniørmæssige beregninger. Du kan kontakte os på tlf. 73 55 10 20 eller via vores kontaktformular.

Hos StålXperten finder du mange typer og størrelser i stålbjælker til lave priser - StålXperten er din ekspert og leverandør af stålbjælker og andre stålprodukter.