Gevindstænger

Gevindstænger i mange størrelser og forskellige stålkvaliteter og overfladebehandlinger.
Læs mere

Hvilken gevindstang skal du vælge?

Her på StålXperten finder du et stort udvalg af genvindstænger, i både galvaniseret, rustfri og syrefast stål. Gevindstænger er lange stænger, typisk 1-3 meter i længden, men kan tilpasses. En gevindstang bruges til mange formål både ude og inde. Gevinstænger bruges eksempelvis i fundamenter til fastgørelse i betonen, så det er muligt efterfølgende at montere søjler i stål eller lignende på fundamentet. De anvendes også til samling af tykke spærkonstruktioner, hvor de tilpasse i længden og skrues fast med skiver på hver side af spær.

Alt efter hvad du skal bruge gevindstangen til, bør du vælge den enten i el-forzinket, varmgalvaniseret, rustfrit eller syrefast stål. Er du i tvivl om hvilken type du skal vælge, så får du her en kort gennemgang af hvad de forskellige begreber betyder, og hvor de forskellige typer gevindstænger egner sig til brug henne.

 

Galvaniseret gevindstang eller rustfri gevindstang?

Skal du bruge en gevindstang indendørs, så kan du købe den med en overfladebehandling med elforzinkning. Forzinkning er det samme som galvanisering, da der i begge tilfælde lægges et tyndt lag zink over stålet, hvilket beskytter det mod korrosion. De er til gengæld stor forskel på elforzinkning og varmforzinkning eller varmgalvanisering. Ved elforzinkning påføres et meget tyndt lag zink ved hjælp af elektricitet. Metoden er billigere end varmforzinkning / varmgalvanisering, men beskytter ikke stålet lige så godt. El-galvaniserede gevindstænger bør derfor kun bruges indendørs.

Galvaniserede gevindstænger dækker typisk over gevindstænger, som er behandlet med varmgalvisering. Ved varmgalvanisering nedsænkes gevindstangen i et kar med opvarmet zink, og får på den måde en overflade af zink, som beskytter mod rust. Varmgalvanisering giver et langt tykkere lag zink end el-galvanisering elforzinkning og er den type overfladebehandling, som anvendes på eksempelvis vejskilte og autoværn. Galvaniserede gevindstænger egner sig til udendørs brug, men vil dog med tiden ruste, hvis de sidder på et udsat sted.

Rustfri gevindstænger er ikke overfladebehandlet ligesom elforzinkede og galvaniserede gevindstænger, men i stedet fremstillet i en anden type stål, der gør materialet rustfrit. Stål får rustfrie egenskaber, hvis det tilsættes forskellige grundstoffer, hvilket kaldes legeringer, når man taler om stål. Rustfrit stål har et indhold af nikkel og mindst 12% chrom, hvilket gør, at gevindstænger i rustfrit stål ikke ruster, men bevarer en flot og skinnende overflade, selv om de sidder et sted, hvor de udsættes for vind og vejr.

Rustfrit stål er dog ikke modstandsdygtigt over for syre og saltholdige væsker, og derfor kan rustfri stål godt ruste, hvis de anvender nær havet eller andre steder, hvor det udsættes for salt eller syre. Her bør man i stedet anvende syrefast stål, der både er tilsat chrom, men derudover også mindst 2% molybdæn, hvilket giver stålet modstandsdygtighed over for salt og syreholdige væsker.

De to klasser af rustfrit og surfrit/syrefast stål kaldes også A2 (rustfri) og A4 (både rustfri og syrefast).

 

Gevindstænger i 8 mm, 10 mm, 12 mm, 16 mm og 20 mm

Gevindstænger findes desuden i forskellige tykkelser, hvilket betegnes med et M efterfulgt af et tal, der betegner stangens diameter i mm. En gevindstang M16 er således 16 mm tyk, en gevindstang M12 er 12 mm tyk osv.

Alle vores gevindstænger leveres som udgangspunkt i længder fra 1-3 meter. Den konkrete længde for hvert produkt fremgår i produktnavnen eller beskrivelsen under hver gevindstang.

Du finder desuden også et stort udvalg af spændeskiver og møtrikker, der passer til vores gevindstænger.

Har du spørgsmål til vores gevindstænger eller andre af vores produkter, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 73 55 10 20 eller ved at udfylde denne kontaktformular.