Kamstål
Tentorstål, kamstål eller armeringsstål er tre ord for samme type stål, der benyttes til armering af blandt andet sokler, skorsten, fundablokke og meget andet.
Stålet købes i diameter fra 6 mm og op til 32 mm samt i længder af 6 eller 12 meter i de to kvaliteter sort eller rustfri
- Køb 50 for 25,00 DKK/stk
- Køb 50 for 35,00 DKK/stk
- Køb 50 for 63,00 DKK/stk
- Køb 50 for 47,00 DKK/stk
- Køb 50 for 89,00 DKK/stk
- Køb 50 for 63,00 DKK/stk
- Køb 50 for 119,00 DKK/stk
- Køb 50 for 105,00 DKK/stk
- Køb 50 for 157,00 DKK/stk
- Køb 50 for 107,00 DKK/stk
- Køb 50 for 213,00 DKK/stk
- Køb 30 for 169,00 DKK/stk
- Køb 25 for 325,00 DKK/stk
- Køb 25 for 489,00 DKK/stk
- Køb 20 for 783,00 DKK/stk
- Køb 40 for 109,00 DKK/stk
- Køb 40 for 179,00 DKK/stk
- 10 mm kamstål, længde 6 mtr. - Rustfri
Bemærk minimumskøb
Din pris/stk 297,00 DKKFra kun47,83 kr/mtrKøb 25 for 287,00 DKK/stk - 12 mm kamstål, længde 6 mtr. - Rustfri
Bemærk minimumskøb
Din pris/stk 427,00 DKKFra kun68,17 kr/mtrKøb 25 for 409,00 DKK/stk - 16 mm kamstål, længde 6 mtr. - Rustfri
Bemærk minimumskøb
Din pris/stk 779,00 DKKFra kun124,83 kr/mtrKøb 10 for 749,00 DKK/stk
Tentorstål – Holdbar armeringsløsning til sokler og fundament
Kamstål er et populært stålprodukt, der anvendes til alt imellem støbning af betonkonstruktioner som søjler, sokler, skorstene, vægge gulve og meget mere. Har du kigget efter kamstål, har du sikkert også hørt ordene ”tentorstål” og ”armeringsstål”. Forskellene på de tre ord: tentorstål, kamstål og armeringsstål er ikke spor stor, for der er nemlig tale om det præcist samme produkt. Kamstål, tentorstål og armeringsstål er nemlig alt sammen den samme type stål.
Tentorstål kendes tydeligt på rillerne, der har til formål at sørge for en stærk forankring af kamstålet i betonen. Tentorstål fås både i almindeligt sort stål, som er den almindeligt anvendte type armering til støbning, og i rustfrit stål, der modsat det sorte stål, ikke danner rust, når det udsættes for vand og fugt.
Hos StålXperten sælger vi selvfølgelig både rustfri tentorstål og kamstål som sort stål. Kamstål 6 mm er den mindste diameter vi sælger af tentorstål, men vi tilbyder også kamstål 8 mm, tentorstål 10mm, tentorstål 12 mm, ja helt op til 32 mm i diameter. Alt vores kamstål fås i længder på 6 og 12 meter.
Anvendelse af tentorstål ved støbning af sokkel
En af de primære områder, hvor man anvender tentorstål eller kamstål er ved sætningsskader. Kort fortalt er en sætningsskade dybe gennemgående revner i fundament, murværk eller gulv, som kamstål især er velegnet til anvendelse.
Der kan være flere årsager til sætningsskader. De fire typiske årsager er:
- Huset vejer mere, end jorden kan bære, hvilket betyder, at huset synker.
- Jorden indeholder tørv, muld eller gytje, der formulder over tid.
- Grundvandet sænkes, hvilket kan være på grund af bygningsarbejder eller af naturlige årsager.
- Rystelser nede i undergrunden, der kan være resultat af pælefundering, bygningsarbejder eller slem trafik fra tunge køretøjer.
Hvis revnerne bliver større, er det fordi sætningen bevæger sig, og det er derfor vigtigt, at stoppe udviklingen med tentorstål – men mere om det senere.
Mange ældre huse har sætningsskader især ved hjørnerne, hvor husets sokkel er sunket lidt, hvilket fører til revner i fugerne mellem murstenene. Ofte er det ikke fordi, at huset er i fare for at styrte sammen, men især de revnede fuger bør fuges om, så der ikke trænger fugt ind gennem revnerne.
Støber du ny sokkel, så skal du bruge tentorstål eller kamstål for at undgå sætningsskader. Tentorstålet skal lægges i toppen og bunden af betonen, omkring 10 cm fra bunden og toppen, både langs ydersiden og indersiden af soklen. Da du nok får betonen leveret fra betonværk og læsset af med transportbånd, så er det en god idé at have skåret alt stålet til på forhånd. Tentorstål skæres til i længden med en vinkelsliber, og bukkes i 90 grader ved hjørnerne. Det er vigtigt at have min. 20 cm overlap med alle samlingerne af tentorstål, for at undgå at der opstår svage punkter i soklen. Når der støbes, lægges der først et lag på omkring 10 cm beton nederst i udgravningen til soklen. Kamstålet lægges så ned ovenpå dette lag, inden der fyldes mere beton i. Det øverste kamstål kan lægges i, når der er fyldt tilstrækkeligt beton i udgravningen, og derefter trykkes kamstålet ned i betonen med en skovl eller lignende. Sørger for at kamstålet ligger tæt op ad hinanden i samlingerne, og at der er et godt lag beton omkring dem.
Skal jeg vælge rustfri tentorstål eller sort stål?
Traditionelt set er armeringsstål fremstillet af sort stål, som også anses som et lavt legeret kulstofstål, der har kulstofindhold helt ned til 0,2%. For at gøre sort stål mere korrosionsdygtigt, eller rustfrit, skal der mindst være 10,5% krom og højst 1,2% kulstof. Sort stål anvendes ofte som armeringsstål, fordi det er betydeligt billigere end rustfri tentorstål, men selvom armeringsstålet er begravet i beton, kan det stadigvæk ruste, især hvis armeringsstålet er begravet i porøs beton. Hvis armeringsstålet ruster, svækkes styrken selvfølgelig, hvilket kan føre til, at betonen har nemmere ved at springes.
Andre anvendelser af tentorstål
Er skaden allerede sket, og dit hus har revner fra sætningsskader, kan tentorstål også være med til at udbedre og forhindre yderligere skader. Her er det vigtigt, at du anvender rustfri tentorstål. Der hvor revner i murværket går op gennem væggen, skæres lejefugerne (de vandrette fuger) ud i en dybde på 4 centimeter i 40 cm i hver retning fra revnen. Rengør fugen for støv ved at feje, skylle eller blæse den ren med trykluft. Skyl med vand, hvis du fejer eller blæser den ren. Skær et stykke 6 mm rustfri tentorstål i den udkradsede fuges længde. Fyld den inderste 10 mm fuge op med fugemørtel, læg det rustfri tentorstål ind i fugen og fyld resten af fugen med mørtel, hvorefter du til sidst trykker fugen. Efter den har tørret lidt, børster du den forsigtigt af med en kost.
Andre anvendelser er i Isokern skorstene, hvor tentorstål placeres i Isokern blokkenes hjørner, hvor der er lavet runde huller til tentorstålet. Efter blokkene er limet sammen, og tentorstålet sat i hullerne, fyldes hullerne op med tyndtflydende beton blandet af cement og sand i forholdet 1:3.
Tentorstål anvendes også ved opmuring af fundablokke. Ligesom med Isokern er der på forhånd gjort klar til at lægge kamstål i produktet ved, at der i midten af fundablokkene er en nedsænkning, som gør det muligt at lægge tentorstålet på langs mellem blokkene.
Har du derimod et projekt i haven, så er det ikke helt umuligt, at tentorstålet ikke også kan bruges her. Her kan du nemlig også vælge, om du foretrækker den rustpatina, som det sorte kamstål får med tiden, eller om du hellere vil have rustfri tentorstål, der bevarer det blanke udseende.
Billigt tentorstål på StålXperten – din stålleverandør
Vores tentorstål er udarbejdet i overensstemmelse med de danske og europæiske standarder for armeringsstål i DS/EN10080, der definerer den kemiske sammensætning, svejselighed, dimensioner og andre egenskaber ved armeringsstål.
Det sorte tentorstål fås i tykkelser fra 6 og helt op til 32 mm i diameter, og det rustfri tentorstål kan købes fra 6 til 16 mm i rustfrit stål. Rustfri tentorstål leveres i længder af 6 meter, mens der ved udvalgte tykkelser af sort stål kan vælges mellem 6 meter og 12 meter, hvor der ved 12 meter er en lavere pris per meter.
Validate your login
Log ind
Opret ny konto