Messing

Messing er en legering, også kaldet kombinationen, af metallerne kobber og zink. I nogle tilfælde tilføjes der også en mindre mængde af andre metaller, ofte metallet bly. Messing kendes på sin gyldne farve, som er blevet meget populært at anvende til dekorative formål i hjemmet. 

I denne kategori finder du messing i flere forskellige varianter, herunder runde, firkantede og sekskantede messingstænger, messingplader og flade messingskinner. 

Læs mere

Hvad bruger man messing til og hvilke egenskaber har messing?

Historisk set er messing blevet anvendt tilbage til før år 1500, og anvendelsesmulighederne har og er fortsat mange. Dengang blev messing anvendt til f.eks. kanoner, dørhåndtag og mønter. I dag anvender man primært messing til fremstillingen af messing i et utal af forskellige afskygninger, herunder runde, firkantede og sekskantede messingstænger, messingplader og flade messingskinner. Messing kendes på dets gyldne farve, hvilket også er grunden til, at messing er et populært metal at anvende til dekorative formål i hjemmet. Indholdet af zink gør, at messing er et hårdt og stærkt materiale. Dette betyder også, at jo mere tilsat zink, jo stærkere messing. De runde messingstænger kommer i diametre fra 4-110 mm, de firkantede messingstænger kommer i diametrene 8-60 mm og de sekskantende messingstænger i 7-60 mm, alle i 3 meters længde. Messingstænger kan nemt skæres til med en nedstryger eller vinkelsliber med stålskive. Messingstænger kan bruges til et utal af forskellige gør-det-selv projekter samt til dekorative formål. De flade messingskinner kommer i mange forskellige bredder (10 mm til 100 mm) og tykkelser (3mm - 30 mm) i 3000 mm længder. En messingskinne kan bruges til at tilføje en anderledes og dekorativ detalje, eksempelvis imellem plankerne i et plankebord, som fodliste eller som en overgangsprofil mellem to rum og/eller gulvtyper. En messingplade kan bruges til et utal af forskellige ting inden for byggeri, hobbyarbejde og sejlads. En messingplade kan eksempelvis bruges til beklædning af vægge eller bordplader, fremstilling af navneplader og beslag, eller noget helt tredje. Pladerne fås i 3 forskellige hårdheder: blød, halvhård og hård.

Messing findes i flere legeringer - MS58 og MS63

Det ses indimellem, at folk er i usikre på hvad messing egentlig er og hvad messing består af. Et ofte stillet spørgsmål er for eksempel: Er messing en legering? Svaret til dette spørgsmål er: Ja, messing er en legering. Dette betyder, at messing er kombination af to eller flere grundstoffer, nemlig zink og kobber. I nogle tilfælde tilføjes der en mindre mængde af andre metaller såsom bly. Hvis der er tilføjet bly, er der tale om MS58. Messing MS58 er en af de mest “almindelige” og mest tilgængelige type messing og bliver derfor også kaldt automatkvaliteten. Messing MS63 er derimod blyfri, og anvendes typisk til dekorative formål. MS58 har en betydelig større hårdhed og bedre korrosionsegenskaber end MS63. Hos StålXperten kommer de runde messingstænger, de flade messingskinner, de firkantede messingstænger samt de sekskantede messingstænger i MS58. Messingpladen, hvad end den er blød, halvhård eller hård, kommer i MS63.

Messing overflader - børstet, poleret, ubehandlet eller bruneret messing

Som så mange andre typer metaller, så kan messing have en række af forskellige overflader, som gør at messing kan have mange forskellige udtryk. Ubehandlet messing er blot messing, som har bibeholdt overfladen fra fremstillingsprocessen, som har et mat og robust udtryk. Ubehandlet messing viser messingen oprindelige og naturlige farve og struktur, hvilket giver noget karakter til metallet. Hvis der er tale om messing som er børstet betyder det, at overfladen er blevet børstet/slebet med med finkornet sandpapir. Dette resulterer i at messing får en mat overflade, hvori lys ikke bliver reflekteret. Poleret messing har derimod en meget skinnende og blank overflade, som tilføjer eksklusive detaljer. Bruneret messing, også kaldet oxideret messing, er en såkaldt brunering af messing som gør, at overfladen ligner gammel messing. Som navnet indikerer, så er bruneret messing med til, at give messing en brunlig og mørkere nuance. En brunering af messing vælges ofte, hvis man synes at en af de andre messing overflader ser for nye og blanke ud. Dette er en bevidst, effektiv og fremskyndende måde, at patinere messing efter eget ønske.

Køb billige messingstænger, messingskinner og messingplade hos StålXperten!

Hos StålXperten finder du et stort udvalg af runde, firkantede og sekskantede messingstænger, messingplader og flade messingskinner. Er du på udkig efter andet metal end lige netop messing, kan vi også tilbyde andre typer metal såsom kobber, aluminum og bronze.

Ofte stillede spørgsmål om messing:

Hvad er bruneret messing?

Kan man patinere messing?

Hvad er ubehandlet messing?

Er messing en legering?

Er messing stål?

Hvad er forskellen på messing og bronze?