Aluminium

Aluminium er et letvægtsmetal der er benyttet som legeringer til andre metaller
Vi har et bredt udvalg af aluminium som runde og firkantede stænger, plader med og uden perforering

Læs mere

Aluminium – Køb billigt på StålXperten

Aluminium er et let metal, der udvindes fra malmen Bauxit, som findes i store mængder i jorden flere steder i verden, blandt andet Australien, Ny Guinea, Jamaica og Brasilien, hvor de største miner med udvinding af Bauxit ligger.

Aluminium har utroligt gode egenskaber med hensyn til korrosion og er nemt at bearbejde. Det anvendes til alt fra biler og byggematerialer til gryder og sodavandsdåser. De gode egenskaber og brede anvendelsesområde, har gjort det det til et meget populært produkt, og efter jern er aluminium det metal, som der produceres mest af på verdensplan.

Aluminiumsplader og andre produkter i aluminium fremstilles ved, at den rå Bauxit malm omdannes til aluminiumsoxid, som herefter tilsættes natriumhydroxid, der gør at der udfældes ren aluminiumhydroxid. Den type aluminium, som vi kender fra mange produkter, kan herefter udvinde fra aluminiumhydroxiden ved hjælp af Hall-Héroult processen, som er en elektrolyseproces i smeltet kryolit, der har en temperatur på omkring 1000 grader.

 

Aluminiums egenskaber

Efter aluminiummet er udvundet gennem Hall-Héroult processen, kan den rå aluminium nu forarbejdes til eksempelvis aluminiumsplader, aluskinner eller aluminiumsstænger og aluminiumsrør. Aluminium har en meget lav massefylde sammenlignet med andre metaller som jern og stål, og det gør materialet både let og nemt at bearbejde til mange ting. Aluminium har et smeltepunkt på lige over 660 grader, hvilket er under halvdelen af almindeligt ståls smeltepunkt på 1370 grader. Det relativt lave smeltepunkt gør både, at aluminium er nemt at bearbejde under opvarmning, men også at aluminium ikke bør anvendes i forbindelse med meget høje temperaturer. Allerede ved 400 grader taber aluminium en del af sin styrke,

Aluminiummet kan desuden legeres, hvilket vil sige tilsættes andre grundstoffer som magnesium, silicium, kobber, zink, mangan og lignende, der giver det forskellige mekaniske egenskaber, som eksempelvis at det bliver nemmere at forarbejde og forme.

Aluminium har gode egenskaber med hensyn til korrosion, men du bør undgå at det kommer i kontakt med følgende emner, da de kan have en ætsende effekt på aluminium:

  • Alkaliske byggematerialer som frisk beton
  • Metaller som jern, bly eller kobber
  • Syre, eks. saltsyre eller svovlsyre, myresyre, oxalsyre og opløsningsmidler
  • Stærkt basiske opløsninger
  • Kviksølv og kviksølvsalte
  • Vand indeholdende tungmetaller
  • Imprægneret træ med kobberholdige salte

Aluminiumsplader kan ved kontakt med ovenstående materialer oxidere resultatere i en hvid rustlignende tæring i overfladen. Kan kontakt med ovenstående ikke undgås, kan man vælge at anodisere aluminiummet med en overfladebehandling, der giver en smudsafvisende overflade og øger korrosionsbestandigheden.

 

Stærk pris på aluminium hos StålXperten

StålXperten er din stålpartner med et stort udvalg af produkter i stål, aluminium, kobber, messing samt værktøj, maling og fugemasse til metal. Vi har salg af stål- og metalprodukter til både private, erhvervskunder og offentlige institutioner. Lav pris og hurtig levering til alle adresser i Danmark, på nær ikke-brofaste øer.